torsdagen den 19:e juli 2012

Ont om tid

Åh jag kommer inte hinna lägga ut recept på Zacharias tårta den här veckan. Ni som inte följer facebooksidan har då missat bilderna på den. Jag tänker därför lägga ut bilder på den nu och skriva recept sen.


tisdagen den 10:e juli 2012

vad tycker ni?

va tycker ni om det här på bloggen? svårt att läsa? eller är det bra?

Min Facebook-sida

Om ni inte har varit inne och Gillat min sida på Facebook så gör det! Där lägger jag upp bilder på det jag sysslar med innan det hamnar på bloggen.

söndagen den 8:e juli 2012

Räk -& kräfcheescake på rågbotten

Ja nu kommer sista receptet som jag prövade från Elle mat & vin för den här gången. Jag har aldrig gjort en sån här cheescake förut och tyckte att det skulle bli ett bra inslag på midsommarbuffén. Vilket det också blev. Jag gjorde en ändring i det här receptet och det var att skippa chilisåsen. Men jag kan såhär i efterhand säga att jag ska nog använda mer smör till botten nästa gång. Tror att 100g smör är bättre än 75g smör i botten. För den blev väldigt smulig och jag skulle hellre vilja ha en botten som var lite mer sammanhållen.

Botten:
  • 75 g smör (jag skulle ha i lite mer)
  • 200g rågbröd
Fyllning:
  • 170 g avrunna räkor
  • 170g avrunna kräftstjärtar 
  • 2 dl crème fraiche
  • 400g creamcheese 
  • 2 tsk pepparrot på burk, eller färskriven
  • rivet skal från 1/2 citron
  • 1 knippe dill
  • 1 rödlök, finhackad
  • nymalen svartpeppar
Garnering
  • 1/2 citron skivad i trekanter
  • Lite klippt gräslök
  • En näve mix sallad
Smält smöret och mixa det sedan med brödet i en mixer. Ta fram en springform på ca 24cm och bred ut brödet jämnt. Låt den vila i kylen när du gör fyllningen. 

Krama ur skaldjuren nog innan du hackar dem grovt. Blanda alla mejeriprodukter i en bunke och tillsätt sedan skaldjuren och smaksätt med löken, dillen, pepparroten, citron och svartpeppar. Smaka av och bred sedan ut över bröder i formen. 

Ska den inte serverad inom några timmar så kan du alltid frysa in den och sen låta den tina någon timma i kylen innan servering. Annars ställer du bara in den i kylen och garnerar innan servering.  

Färsbiffar med smak av pepparrot

När jag gjorde dessa så ville jag ha något gott till potatismoset! Det blev verkligen en fullträff tycker jag. I såsen hade jag i rödvin, getost och färska champinjoner.

  • 1 gullök finhackad
  • 1/2 ask färska champinjoner
  • Köttfärrs (önskad mängd)
  • 1 ägg
  • 1 msk (eller mer om du vill) Pepparot (jag använde sån man kan köpa på tub)
  • Peppar, Salt
  • ca 1,5 dl rödvin
  • 1 dl vatten
  • ca 100 g getost
Hacka löken och skiva svampen. Lägg köttfärsen i en bunke och krydda med pepparrot, salt och peppar. Ha ner ägget och blanda om väl. Forma sedan till biffar.

Ha i en klick smör i en stekpanna och låt den bli varm. Ha i löken och låt den bli mjuk, sen har du i biffarna. Stek dom så att de får fin färg. När de är klara tar du upp dom och lägger som på en tallrik. Ha då i svampen i stekpannan. Häll på vinet och låt de puttra lite. Häll på lite vatten och krydda med lite extra salt och peppar. Smula sedan ner getosten. När såsen ser fin ut så häller du över det på biffarna. Servera! 

fredagen den 6:e juli 2012

Kryddiga kakbitar med parmesan

Ja, varför inte fortsätta på det vinnande konceptet att hitta bra recept från Elle mat och vin! Dessa kakor skulle ha blivit mer kex liknande. Men de smälte inte ut på plåten och jag tror jag råkade ha i lite för lite ost. Så de blev kakor som jag delade i fyra delar då de blev väldigt smakrika och man inte behöver större bit när du tar den här kakan till en god ost -eller skinkbit. I originalreceptet använder de rosmarin man jag hade timjan i mina och flingsalt.

  • 160g smör
  • 160g mjöl
  • 60 g parmesan, riven
  • 3 små nypor flingsalt
  • 1,5 tsk timjan
  • Peppar
Sätt ugnen på 180 grader. 

Blanda samman alla ingredienser i en matberedare eller mixer. Rulla sedan till bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.  

Grädda sedan i mitten på ugnen i ca 15-20 minuter. Så att de blir lätt gyllenbruna. Låt sedan svalna. Dela dom om du vill. Jag gjorde de när de var ganska svalna. Annars gör du det direkt när du tar dom ur ugnen.

onsdagen den 4:e juli 2012

Ang kryddmått

Som ni kanske har märkt så skriver jag nästan aldrig ut kryddmått när jag lägger ut matrecept. Anledningen till det är att jag själv aldrig, aldrig använder mått när jag kryddar. Jag ögonmåttar och smakar av. Att smaka av är det allra viktigaste. Annars lagar man maten i blindo. Så när ni tar er an mina recept så glöm inte att smaka av!! 

måndagen den 2:e juli 2012

Kycklinggratäng

Namn, namn. Så gott. Ville bjuda på lite extra god mat och svängde ihop det här. Passa nog till de flesta tillfällena. Till det här åt vi ris.

  • 1 ask Philadelphia
  • 1 rödlök
  • 2 dl vitvin
  • 3 dl grädde
  • 1 ask färska champinjoner
  • Kycklingfiléer
  • 1/2 ask sockerärtor
  • Getost
  • Salt (gärna flingsalt), Peppar, Oregano
Sätt ugnen på 210grader. 

Dela upp kycklingen i mindre bitar. Bryn kycklingen i lite olivolja i en stekpanna och krydda med salt, peppar och oregano.

Ta fram en ugnsfast form. Hacka rödlöken grovt, dela svampen och skiva sockerärtorna. Lägg de i formen. Ha ner kycklingen i formen när den fått lite fin färg. Blanda om. Ställ tillbaka stekpannan på plattan.

Häll i vin, grädde och philadelphia i stekpanna. Rör om och krydda med lite extra salt, peppar och oregano. Sen häller du över såsen i formen. Lägg på lite getost och kör in det hela i ugnen i ca 20 min eller tills det fått fin färg.     

söndagen den 1:e juli 2012

Västerbottenmuffins

Återigen ett av mina bidrag till midsommarbordet. Återigen ett recept jag hittade i Elle mat och vin. Super gott och enkelt framför allt. Svårt att misslyckas med! Jag bakade av det här kvällen innan servering och de  blev inte torra. Så man kan med gott samvete gör dom kvällen innan om man inte vill ha alltför mycket att göra allt samma dag som de ska serveras. 

  • 5 dl vetemjöl
  • 2 1/2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 3 ägg
  • 1/2 dl raspolja
  • 2 dl naturell yoghurt
  • 150 g Västerbottenost, riven
  • 2 msk finhackad gräslök
Sätt ugnen på 200grader.

Blanda först de torra ingredienserna i en bunke. Rör sedan ner ägg, olja och yoghurt. Blanda väl. Vänd sist ner ost och gräslöken. 

Fördela sedan smeten i muffinsformar och grädda i ca 25 minuter. Låt de sedan svalna.