söndag 10 juni 2012

Cheescake med choklad crisp och jordgubbar


 
Min första cheescake. Enkelt och gott. Väldigt mycket jag! Som ni kanske märker är mina recept oftast inte alltför invecklade och man hinner lätt att göra dem även om man har tidsbrist. Eftersom jag aldrig gjort cheecake förut så letade jag reda på ett grundrecept på Tasteline och hittade det här receptet<--Länk. Men jag ville ha lite smak av jordgubbar och choklad så då spann jag vidare och här är resultatet. I grundreceptet ska man ha 2 dl socker. Men jag hade bara 1 dl kvar här hemma så den blev inte super söt men gott i alla fall! 

  • 4 st ägg, dela i vitor och gulor
  • 1-2 dl socker
  • 400 g philadelphia
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 4 dl vispgrädde
  • 10 st digestivekex
  • 1 1/2 ask färska jordgubbar
  • 4 1/2 rutor blockchoklad

Börja med att smälta ner chokladen och låt den stå och svalna. 

Smula sedan ner digestivekexen och bre ut det i en vald form. Jag använde en pajform. 

Rensa jordgubbarna och och skiva dem och lägg dem sedan på kexsmulorna. 

Ta fram 4 skålar. I första skålen blandar du samman philadelphia och vaniljsocker. I andra skålen vispar du gulor och socker vitt och fluffigt. I tredje skålen vispar du grädden och i fjärde skålen vispar du äggvitorna till ett hårt vitt skum så att du kan vända skålen upp och ner utan att äggvitan rinner ut. 

Blanda sedan samman grädde, piladelphia och äggulesmeten. Blanda väl och vänd sedan ner äggvitan försiktigt. När du gjort det så häller du i chokladen. Eftersom smeten du just blandat är rätt så sval så kommer chokladen att klumpa sig och det är bara att röra om så att chokladen fördelar sig så jämt som möjligt. 

Häll sedan ut i formen och låt den stå i frysen i minst tre timmar innan servering. För att garnera jordgubbarna på samma sätt som jag gjorde så arbetar du utifrån och in med jordgubbarna. Riv eller skrapa lite choklad som du sen kan lägga i mitten eller strö ut över jordgubbarna.   
 

2 kommentarer: