Jag
älskar saffran och kunde helt enkelt inte låta bli att göra matbröd med
saffran i. Än har jag ingen julskinka men när jag fantiserade om den
här limpan så föreställde jag en tjock skiva mjukt saffransbröd med lite
senap och en saftig bit julskinka. Mjukt och härligt gott blev det i
alla fall!
- 150 g smör
- 6 dl mjölk
- 2 dl kessella kvarg
- 1 nypa salt
- 1 påse saffran
- 11dl vetemjöl
- 25g jäst
- 1 ägg till pensling
Börja med att smälta 150g smör. Tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt. Blanda ner saffran och salt. Finfördela jästen i en bunke och tillsätt degvätskan.
Blanda sedan ner det mesta av mjölet och kessellan. Arbeta degen till
en smidig deg och låt det sedan jäsa under duk i ca 40 minuter. Arbeta
sedan degen på mjölat bakbord och dela upp den i två delar och forma dem
till den "limpform" som du vill ha. Låt de sedan jäsa under duk i 20
minuter. Pensla sedan brödet med ägg och pudra över lite mjöl och grädda
i ugnen på 225grader i ca 25-30 minuter. Låt de svalna på galler och
servera!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar