söndag 20 maj 2012

Saffranslimpa

 
Jag älskar saffran och kunde helt enkelt inte låta bli att göra matbröd med saffran i. Än har jag ingen julskinka men när jag fantiserade om den här limpan så föreställde jag en tjock skiva mjukt saffransbröd med lite senap och en saftig bit julskinka. Mjukt och härligt gott blev det i alla fall! 

  • 150 g smör
  • 6 dl mjölk
  • 2 dl kessella kvarg
  • 1 nypa salt
  • 1 påse saffran
  • 11dl vetemjöl
  • 25g jäst
  • 1 ägg till pensling 
Börja med att smälta 150g smör. Tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt.  Blanda ner saffran och salt. Finfördela jästen i en bunke och tillsätt degvätskan. Blanda sedan ner det mesta av mjölet och kessellan. Arbeta degen till en smidig deg och låt det sedan jäsa under duk i ca 40 minuter. Arbeta sedan degen på mjölat bakbord och dela upp den i två delar och forma dem till den "limpform" som du vill ha. Låt de sedan jäsa under duk i 20 minuter. Pensla sedan brödet med ägg och pudra över lite mjöl och grädda i ugnen på 225grader i ca 25-30 minuter. Låt de svalna på galler och servera!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar