fredag 16 augusti 2013

Nalle Puh tårta med smak av blåbär och choklad

Såklart hann Zacharias ta ett blåbär innan jag hann ta en bilden. Smörkrämen runt kanterna hade jag smaksatt med champagne. 
  
Tårtbotten:
  • 5 ägg
  • 3 dl socker
  • 1,5 dl vetemjöl,
  • 1,5 dl potatismjöl
  • 2,5 tsk bakpulver
 Chokladfluff
  • 2,5 dl grädde
  • 100g choklad, valfritt men jag använde mig av mörk choklad 
Blåbärsmousse
  • 2,5 dl blåbärssylt
  • 3 ägg, dela gulor och vitor 
  • 1 dl socker
  • 3 dl grädde
  • 3 gelatinblad
Smörkräm
  •  250g smör, osaltat
  • ca 5 dl florsocker
  • 1 msk champagneessens 
Dekorera
  • Oblat
  • 1 ask färska blåbär, amerikanska 
  • Mörkblå marsipan
 
Börja med botten. Vispa ägg och socker poröst och blanda sedan ner resten av ingredienserna. Bröa formen och låt den grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i 40 minuter. Gör stick prov och låt det svalna ordentligt i formen innan du tar bort kakan från formen.

Fluff. Smält chokladen i grädden utan att grädden börjar koka. Häll upp det i en bunke och ställ in i kylen över natten. Vispa sedan upp det tills det blir fluffigt och fint. 

Blåbärsmousse. Smält gelatinbladen i lite vatten. Vispa äggulor och socker vitt och fluffigt. Vispa äggvitorna till ett hårt skum så att du kan vända skålen upp och ner utan att det rinner ut. Vispa tillslut grädden och tillsätt äggsmeten, blåbärssylten, gelatinet och vänd sedan försiktigt ner äggvitan. Låt sedan stå i kylen över natten för bästa resultat. 

Smörkräm. Låt smöret bli rumsvarmt. Vispa sen stund och tillsätt florsocker och vispa tills det är vitt. Smaksätt med champagneessensen.  

Sammanställ tårtan. Dela tårtan så att du får tre delar. Lägg botten på ett serveringsfat och bre på ett lager med fluff och på det ett lager med mousse. Varva sedan tills du lägger på den övre biten. Täck sedan sidorna med smörkrämen. Lägg på marsipanen, dekorera med blåbär på sidorna och lägg på oblaten och dekorera med blåbären längs kanterna. 

 



2 kommentarer: