lördag 3 oktober 2015

Kokta kringlor

För några veckor sen prövade jag mig på dessa godbitar. Receptet kommer från Bröd för alla sinnen. Det var inte alltför svårt och det blev väldigt gott!

  • 2 msk smör, eko
  • 2 ½ dl mjölk, eko
  • 10 g jäst, eko
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • ca 7 dl vetemjöl, eko
  • flingsalt/salt till garnering
Smält smör i en kastrull och tillsätt sedan mjölken och värm mjölken tills det är fingervarmt (37 grader). Smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen över jästen och rör om tills jästen löst upp. Rör ner salt och socker. Arbeta sedan in mjölet så att degen blir smidig. Låt degen sedan jäsa i 30 minuter. 

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda degen smidig. Rulla ut degen till en längd och del den i bitar. Rulla sedan bitarna till längder och forma dem som kringlor. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper på. Låt dem sedan jäsa i ca 10 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

Koka upp vatten i en vid kastrull, tillsätt lite salt och när kringlorna jäst färdigt kokar du dem några stycken åt gången i några minuter. De har kokat färdigt när de flyter upp eller sväller upp. Vänd på kringlorna så att de blir kota på båda sidorna om det så är att de inte skulle sjunka alls. Ta upp dem med en hålslev och lägg dem på en handduk innan du lägger över dem på plåtarna igen. Strö eventuellt över lite salt och grädda sedan i ugnen tills de fått fin färg, ca 20 minuter. Låt dem svalna på galler. Går utmärkt att frysa! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar