- 25g jäst
- 50 g smör
- 7 dl mjölk
- 4 dl grahamsmjöl
- 2 msk sirap
- 1,5 dl solrosfrön
- ca 8,5 dl vetemjöl
- 1,5 tsk salt
- Pensla med ett uppvispat ägg och lite vatten och garnera med solroskärnor

Smält margarinet och häll i mjölken. Värm
tills det blir fingervarmt. Smula jästen i en bunke och häll på lite av
vätskan och rör runt tills det har löst sig. Häll i resten av vätskan
och tillsätt salt, sirap och frön. Rör om och blanda ner mjölet. Arbeta
degen smidig och fin men låt inte degen bli för fast. Lägg sedan över en
kökshandduk och låt degen jäsa i 30-40 minuter.
För att det inte ska bli för mycket hål i brödet, då den bildar mycket gas under jäsningen, så är det viktigt att du knådar degen ordentligt innan du lägger i brödet i brödformarna. Jag gjorde en limpa och gjorde sedan små bullar av resten. De la jag i en stor muffinsform så att de skulle få fin form. Täck sedan över med handduk igen och låt jäsa i 20-30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader och pensla sedan bröden med uppvispat ägg och vatten. Garnera med lite frön och lite mjöl och grädda sedan i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Låt de sedan svalna på galler.
Härligt, ska testa detta ikväll :)
SvaraRaderaÄlskar solrosfrön på bröd!
Berätta hur de går!
Radera