Första
gången jag såg miniatyr kakor, bullar och bakelser var i Portugal 2001.
Sen har det dykt upp i samtal och nu är det trendigt att baka stora
bakverk i litet format. När vi hade marknad här i stan så hittade jag
miniatyrsockerkakformar och hjärtformar. Så idag tog jag tag i saken och
bakade mina egna små mumsbitar.
- 3 ägg
- 3dl socker
- 2 tsk bakpulver
- 3dl vetemjöl
- 1dl vatten, kokhett
- 200g frysta bär. Jag använde en hallon och blåbärsmix
- Fyllningen kan man välja som man vill. Jag hade Nutella, men vaniljkräm eller grädde är inte alls dumt det heller.
- Florsocker till garnering
Sätt ugnen på 175grader och bröa formarna,
det går ju bra att göra en stor tårta av det också. Börja sedan med att
vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Blanda mjölet och bakpulvret
noga i en separat bunke och rör sedan ner det i äggsmeten. Tillsätt
sedan det heta vattnet. Rör om tills det har blandats väl och tillsätt
sedan bären och rör runt. Portionera ut i formarna och grädda sedan i
nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Se till att kakorna har fin färg
innan du tar ut dom och låter de sedan svalna på galler. Snygga till
kanterna om det behövs när du tagit ur kakorna ur formarna. När jag hade
i fyllningen i hjärtat så delade jag den i två delar men när jag
tillsatte fyllning till den runda sockerkakan så fyllde jag bara
mittenhållet. Gott blev det och vill man ha de småkakorna till ett annat
tillfälle kan man frysa ner dem utan fyllning och ta fram när de
behövs.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar