Första
gången jag åt en Pinocchiotårta kunde jag inte sluta äta. Det kunde jag
knappt göra andra gången jag åt den när jag gjorde den själv till
Zacharias på hans ettårsdag. Jag älskar maräng och det är helt
fantastiskt när man gör en god tårta av det dessutom! Den här tårtan
kan man göra i olika former. Jag gjorde den här i en mellanstor
långpanna.
Sockerkaksdelen
- 75g smör
- 1dl socker
- 1,5 tsk bakpulver
- 4 äggulor
- 1,5dl vetemjöl
- 2msk mjölk
- 4äggvitor
- 2dl socker
- ev 35g mandelspån, jag använde det inte.
- 3dl grädde, lite extra om du ska spritsa också
- Frukt efter smak, jag använde färska blåbär och björnbär. Men det går även att ha hallon, banan eller det du tycker om mest!
Rör smör och socker till en jämn
smet med elvisp. Tillsätt bakpulver. Tillsätt äggulorna, en i taget och
rör smeten porös. Blanda i mjölet och till sist mjölken.
Bred ut smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper.
Vispa
äggvitorna till fast skum. Tillsätt socker och fortsätt vispa
marängmassan några minuter. Bred marängsmeten ovanpå smeten i
långpannan. Strö över mandelspån om du vill ha det. Grädda tårtan mitt i
ugnen i 150 grader i ca 45 minuter. Låt tårtan
kallna helt innan du tar loss den från pappret. När den första botten
var klar tog jag ur den ur långpannan och gjorde en till i samma
långpanna. Vill du inte gör så kan du ta en djup ugnsplåt och dela den
sedan på mitten.
Vispa
grädden till fyllningen och ta fram frukten eller de bären du vill ha.
Lägg den botten du vill ha som nederdel på ett platt fat och bred ut
grädden och strö över bären/frukten. Lägg sedan på toppen försiktigt.
Förvara tårtan i kylskåp. Tårtan bör ätas samma dag, annars sjunker
den ihop en del eftersom grädden i fyllningen
gör att marängen i den understa bottnen smälter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar