torsdag 16 juli 2015

Ljust rågbröd

Jag har längtat efter att baka så idag fick jag till två väldigt goda limpor. Först skulle jag gå efter recept, men sen började jag köra lite fritt så blev det detta ljusa rådbröd. Gott och enkelt! 

  • 5 dl mjölk - eko 
  • 25 g smör - eko
  • 1 paket jäst - eko
  • 1 nypa flingsalt
  • 1 dl rågkross
  • ca 3 ½ dl rådmjöl - eko
  • ca 9 dl vetemjöl - eko
Smält smöret och tillsätt mjölken och låt den bli fingervarm. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölkblandningen. Rör runt och se till att jästen löses upp. Tillsätt sedan salt och rågkross, rör om och tillsätt rågmjölet och vetemjölet lite i taget. Knåda degen tills det börjar bildas trådar i degen. Se även till att degen är början till smidig innan det är dags för jäsning. 

Jäs i 40 min. Stjälp sedan upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela sedan degen i två och forma till limpor. Lägg limporna på en plåt med bakplåtspapper och snitta valfritt mönster på brödet. Jäs i ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla med lite vatten när brödet jäst färdigt, strö över lite mjöl och grädda sedan i 20-2 minuter tills bröden fått fin färg.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar