lördag 19 maj 2012

Italienskt matbröd

  • 6 dl vatten
  • 25g jäst
  • 2 tsk salt
  • ca 1 1/2 liter vetemjöl. Blanda gärna hälften med Vetemjöl Special
  • Pensla med vatten
Värm vattnet till fingervarmt (37grader). Smula jästen i en bunke. Häll i liten av vattnet och rör om tills jästen är upplöst. Tillsätt resten av vattnet, salt och nästan allt mjöl. Arbeta degen kraftigt tills den släpper degbunkens kanter. Låt degen jäsa under bakduk 45-60 minuter. Ta sedan upp degen på bakbordet och knåda in resten av mjölet. Forma 2-4 limpor. Lägg dem på smorda plåtar eller bakplåtspapper. Gör ett par längsgående skåror i degen med en vass kniv eller rakblad. Låt jäsa under duk i ca 30 minuter. Pensla sedan brödet med vatten och grädda i nedre delen av ugnen i 225-250 grader i 15-20 minuter. 

"  Receptet är från Ica förlagets stora kokbok. För ett tag sen letade jag efter ett recept på bröd som inte har allt för mycket saker i sig och inte tar en hel dag att göra. Så hittade jag det här. Och det är verkligen jättegott! Det innehåller inte alltför mycket saker som folk kana vara allergiska mot, om man bortser från gluten då. Svårt att misslyckas med! " 

2 kommentarer:

  1. mycket gott , jag la i även linfrön

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt!! Va roligt att pröva nya saker! Det måste ha varit jättegott!

      Radera