lördag 19 maj 2012

Jordgubbsmousse

För några dagar sen stod jag i köket och funderade på hur man gör mousse. Jag letade fram lite olika recept för att se vad som brukade vara i. Sen komponerade jag ihop det själv efter egna mått och det blev väldigt bra. Lätt, enkelt och snabbt. Perfekt till en lite lyxigare helgs fika eller efterrätt efter en god middag.  Tänk på att de blir bäst om den får stå rätt många timmar i kylen innan servering så att den blir fin i konsistensen. 
  • 2 Gelatinblad
  • 1 äggvita
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2-3 msk socker
  • 250g frysta jordgubbar
  • Till garnering: Vispad grädde smaksatt med lite lätt citronarom och en gnutta socker
Börja med att lägga gelatinbladen i blöt i ca 5 minuter. Lyft sedan ur bladen till en kastrull och tillsätt lite vatten och smält de försiktigt. Mixa bären och häll upp de i en bunke. Vispa grädden lagom hårt och vispa till slut äggvitan hårt så att du kan vända upp och ner på bunken utan att äggvitan rinner ut. Blanda sedan bären med grädde, socker, vaniljsocker och de smälta gelatinbladen. Vänd sedan försiktigt ner den vispade äggvitan och se till att de blandas väl, men försiktigt. Ställ in den i kylskåpet tills den blir fast. Fyll serveringsglas och spritsa på lite grädde.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar