söndag 20 maj 2012

Lussekatter


Jag fullkomligen ÄLSKAR lussekatter. Självklar så bakade jag några för några dagar sen så att man kan få njuta så fort man blir sugen! De blev kanske inte de mest estetiska lussebullarna. Men utseende avgör inte smaken, oftast, som tur är. 
  • 150 g smör
  • 6 dl mjölk
  • 2 dl kessella kvarg
  • 1 msk socker
  • 1 g saffran
  • 1 ägg
  • 11 dl vetemjöl
  • 9 dl vetemjöl special 
  • 50g jäst
  • 125 g smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 ägg till pensling
  • Russin
Börja med att smälta 150g smör. Tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt. Blanda sedan ner 1 msk socker och saffranet. Finfördela jästen i en bunke och tillsätt degvätskan. Tillsätt sedan 1 ägg. Blanda sedan ner det mesta av mjölet och kessellan. Arbeta degen till en smidig deg och låt det sedan jäsa under duk i ca 40 minuter. När degen jäst klart smälter du 125g smör och sedan blandar du det med 1,5 dl socker och vispar det poröst. Arbeta sedan ner det i degen och tillsätt lite mer mjöl om det behövs. Baka sedan ut bullarna och lägg dem på en plåt och låt dom sedan jäsa i 20 min. Pensla dom sedan med ett ägg, lägg på russin och grädda dom sedan i  12 minuter i 225grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar