söndag 20 maj 2012

Pastagratäng med köttbullar, svmap och bacon

 
Pastagratäng är väldigt gott tycker jag! En rätt du kan variera på tusen olika sätt och det är svårt att misslyckas med! I min gratäng har jag majs, hemmagjorda köttbullar, bacon, färska champinjoner och mozzarella.
  • Köttfärs
  • 1 äggula
  • 1 packet bacon,
  • majs
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 3-4 dl matlagningsgrädde 
  • skivad mozzarella
  • champinjoner 
  • 1/2 finhackad rödlök
  • oxfond
  • Makaroner eller den pastan du vill ha
  • oregano, salt peppar, timjan
Börja med att sätta på en kastrull med vatten till pastan. Krydda köttfärsen med oxfond, peppar och en gnutta salt. Häl i äggulan och rör runt så att de blandas väl och forma sen till lagom stora köttbullar och stek på så att de får fin stekyta. I en annan stekpanna steker du upp bacon, som är uppskuren i mindre bitar, så att de blir knaperstekt. Häll över bacon i stekpannan med köttbullar och tillsätt pressad vitlök, majs, champinjoner, rödlök och krydda med oregano, salt, peppar och timjan. Tillsätt matlagningsgrädde och lite oxfond och låt de sjuda/koka lite. 
 
När vattnet kokar, kokar du pastan enligt anvisningar men koka inte tiden fult ut utan häll av vattnet när de återstår 4 minuter kvar av koktiden. Häll pastan i en ugnssäker form. Då häller du över köttbullarna och de andra över pastan och rör om noga. Lägg på skivad mozzarella och in i ugnen på 200grader i ca 10 min.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar