tisdag 19 februari 2013

Marängdröm fylld med chokladfluff med hallon & jordgubbsgrädde

Kära svärmor ville ha en marängtårta när hon fyllde år och tyvärr fick hon den inte på stora dagen utan när alla sjukdomar här hemma hade flytt sin kos. Den var väldigt god. Men tänk på att bara lägga samman tårtan precis innan servering annars kommer marängen smälta. 

 
Kakan
  • 75g smör
  • 1dl socker
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 4 äggulor
  • 1,5dl vetemjöl
  • 2msk mjölk
Marängen
  • 4äggvitor
  • 4dl socker
Fyllning 1 chokladfluff med hallon:
  • 1 dl hallon
  • 2,5 dl grädde
  • 1/5 mörk chokladkaka 
Fyllning 2 Jordgubbsgrädde
  • 2,5 dl grädde
  • 1 msk socker
  • 1 dl jordgubbar
 
Rör smör och socker till en jämn smet med elvisp. Tillsätt bakpulver. Tillsätt äggulorna, en i taget och rör smeten porös. Blanda i mjölet och till sist mjölken. Bred ut smeten i en mindre långpanna klädd med bakplåtspapper.
 
Vispa äggvitorna till ett hårt vitt skum. Tillsätt 1 dl socker i taget och vispa tills det blir glansigt och fint. Bre ut ett ca 2 cm tjockt lager över kaksmeten och ställ in den i mitten av ugnen på 150g i ca 60 minuter. Låt kakan svalna. Går bra att göra kvällen innan servering. Resten av marängen spritsar du ut på en plåt med bakplåtspapper och gräddar det i mitten av ugnen på 120 grader i ca 45 minuter.
 
När du ska göra chokladfluffen behöver du göra den kvällen innan. Bryt ner chokladen i en kastrull och tillsätt grädden. Smält chokladen utan att grädden kokar och häll den sedan i en bunke och låt den stå i kylen tills den svalnat helt. Vispa upp och tillsätt hallon. 
 
Vispa grädden till fyllning nr 2 och ha i socker. Tillsätt jordgubbar och rör om. 
 
Dela kakan på mitten. Bre ut chokladfluffen, lägg på den andra delen och bre ut jordgubbsgrädden. Spara lite av den grädden och täck sidorna med ett tunt lager. Dekorera med maräng pinnarna. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar