lördag 8 februari 2014

Päronsockerkaka med päronkompott

Sockerkaka den här veckan också. Men ojoj, detta var mumsigt värre! Kompotten blev väldigt söt men den smälte ändå väldigt bra ihop med kakan. Om man vill spä ut kompotten kan man blanda ner den i vispad grädde eller dra ner på sockermängden. 

  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 1/2 dl kokande vatten
  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 5 skivade- och skalade päron
  • ½ dl råsocker
  • 2 dl socker
  • 1 msk potatismjöl
Vispa äggen och sockret pösigt med elvisp. Blanda ner mjölet och bakpulvret, vaniljskal och till sist det kokande vatten och rör det till en slät smet. Smörj och mjöla/bröa en form och lägg ut skivade päron i botten, häll på lite smet, fördela några päron på smeten, häll på smeten igen, lägg ut päron och avsluta med smet. Grädda kakan i nedre delen av ugnen på 175 grader. Låt kakan stå kvar i formen ca 5 min, innan den stjälps upp och får kallna på galler.

De päronen som blir kvar lägger du i en kastrull och tillsätt socker och råsocker. Låt de sedan koka upp och rör om hela tiden. Sänk värmen och när den har fått stå på spisen i ca 15min tillsätter du potatismjöl under ständig omrörning för att undvika klumpar, låt den sedan dra sig en stund på låg värme. Låt den sedan stå och svalna.
 
När kakan och kompotten har svalnat kan du garnera med kompotten. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar