torsdag 3 januari 2013

Bakhörnans Billow Cake med smak av Blåbär & Citronkola

Jultårtan i år. Jag ville pröva något nytt och gjorde en tårta med billow dekoration. Snögubben och julgranen såg jag på ett konditori här i stan och kunde inte låta bli att köpa dem. Eftersom jag aldrig gjort de här förut så följde jag instruktionerna på den här filmen på youtube:
 Jag skar ut mina rutor för hand så de är därför mina "bubblor" är av olika storlek. Men jag är nöjd för att vara första gången.  Tårtan är fylld med blåbärsmousse och citronkola fluff. Den är spacklad med smörkräm och täckt med marsipan. Marsipanen köpte jag på Kakbutiken<--Länk. Snabb leverans var det!

 Tårtbotten:
  • 5 ägg
  • 3 dl socker
  • 1,5 dl vetemjöl,
  • 1,5 dl potatismjöl
  • 2,5 tsk bakpulver
Blåbärsmousse
  • 90 g blåbär
  • 3 ägg, dela gulor och vitor 
  • 1 dl socker
  • 3 dl grädde
  • 3 gelatinblad
Fluff med citronkola
  •  176 g citronkola (plockgodis på willys)
  • 5 dl grädde
Smörkräm
  • ca 180g smör
  • ca 1 dl florsocker
  • smaksätt med ca 2 skedar av fluffet
Dekoration
  • Vinröd marsipan
  • Vit marsipan

Börja med botten. Vispa ägg och socker poröst och blanda sedan ner resten av ingredienserna. Bröa formen och låt den grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i 40 minuter. Gör stick prov och låt det svalna ordentligt i formen innan du tar bort kakan från formen.

Blåbärsmousse. Låt blåbären rinna av ordentligt. Smält gelatinbladen i lite vatten. Vispa äggulor och socker vitt och fluffigt. Vispa äggvitorna till ett hårt skum så att du kan vända skålen upp och ner utan att det rinner ut. Vispa tillslut grädden och tillsätt äggsmeten, blåbär, gelatinet och vänd sedan försiktigt ner äggvitan. Låt sedan stå i kylen över natten för bästa resultat. 

Fluff. Smält kolan i grädden utan att grädden börjar koka. Häll upp det i en bunke och ställ in i kylen över natten. Vispa sedan upp det tills det blir fluffigt och fint. 

Smörkräm. Låt smöret bli rumsvarmt. Vispa sen stund och tillsätt florsocker och vispa tills det är vitt. Smaksätt med lite av den vispade fluffen. 

Sammanställ tårtan. Dela tårtan i tre delar. Bre på ett lager med blåbärsmousse och direkt på det fluffet. Lägg på mellan botten och upprepa fyllningen. Blåbärsmousse och på med fluffet. Lägg på toppen och spackla tårtan med smörkräm. Täck tårtan med den röda marsipanen och dekorera med den vita marsipanen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar