lördag 19 maj 2012

Bullar

Den här kanelkransen är inte alls svår att göra! Gör bra en vanlig bulldeg.
  • 150g smör
  • 50g söt jäst
  • 1/2 tsk salt
  • 5dl mjölk
  • 1 dl socker
  • 1 liter mjöl
  • 1 ägg till pensling
  • Pärlsocker
  • Malen kanel, ca 100 g smält smör och ca 1 dl strösocker som blandas och används som fyllning. 
  • Finhackade hasselnötter
Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan mjölken och värm den till 37grader eller fingervarmt. Smula sedan ner jästen i en skål och häll sedan över degvätskan när den är färdig och rör om tills jästen är upplöst. Tillsätt socker och salt och blanda sedan ner mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen. Arbeta degen kraftigt tills den blir smidig. Låt sedan degen jäsa i ca 30 minuter. När degen jäst klart, knådar du degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i två lika stora delar och kavla sedan ut var och en för sig. Smeta ut kanelblandningen och rulla ihop. Ta fram en sockerkaksform som du har smort och dela upp rullen i bitar som du sedan fyller formen med. Låt det sedan jäsa under bakduk i 30 minuter. Innan du gräddar i ugnen på 200grader penslar du med ägg och strör över pärlsocker och hasselnötter. Grädda i ugnen i ca 20 minuter. 
Jag har även gjort vanliga bullar med nutella fyllning och hasselnötskräms fyllning. Det var verkligen super gott och det var så farligt goda bullar att man hade svårt att sluta äta. 
Jag prövade också en annan sorts krans som jag fyllde med blåbär/björnbär och marsánkräm. Men det blev konstigt då det smakade som russin. Så det där får man arbeta lite mer på. Till den använde jag en vanlig, lite mindre kakform. Den behövde längre gräddtid. Runt 40 minuter i ugnen. Man får vara lite försiktig så att man inte råkar bränna den.    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar