lördag 19 maj 2012

Krans med smak av Mandelmassa & Kanel

Det är roligt att föra kransar. Det är så lätt och blir så gott. Det är alltid lika härligt att kunna göra samma sak men att det går att variera på många sätt och blir alltid lika gott! 
  • 150g smör
  • 50g söt jäst
  • 1/2 tsk salt
  • 5dl mjölk
  • 1 dl socker
  • 1 liter mjöl
  • 1 ägg till pensling
  • Pärlsocker
  • Malen kanel, ca 100 g smält smör, riven mandelmassa och florsocker till fyllning. 
  • Finhackade hasselnötter
Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan mjölken och värm den till 37grader eller fingervarmt. Smula sedan ner jästen i en skål och häll sedan över degvätskan när den är färdig och rör om tills jästen är upplöst. Tillsätt socker och salt och blanda sedan ner mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen. Arbeta degen kraftigt tills den blir smidig. Låt sedan degen jäsa i ca 30 minuter.  
 
När degen jäst klart, knådar du degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i två lika stora delar och kavla sedan ut var och en för sig. Pensla på smör, riv mandelmassa och fördela det jämt över den rutkavlade degen. Strö över kanel och vaniljsocker och rulla ihop degen.  Ta fram en sockerkaksform som du har smort och dela upp rullen i bitar som du sedan fyller formen med. Låt det sedan jäsa under bakduk i 30 minuter.  Pensla med ägg och strör över pärlsocker och hasselnötter. Grädda i ugnen i ca 20 minuter på 200 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar