söndag 20 maj 2012

Minibakelse

 
Jag tog vara på mitt egna tips om att frysa ner mina miniatyr sockerkakor och ta fram dom vid senare tillfälle för att kunna göra bakelser. Och så gott det blev! Fruktigt, lätt och i perfekt storlek så man har inga svårigheter att äta upp! 
Sockerkakan
  • 3dl socker
  • 2 tsk bakpulver
  • 3dl vetemjöl
  • 1dl vatten, kokhett
  • 200g frysta bär. Jag använde en hallon och blåbärsmix
  • 3ägg
Fyllningen, Jordgubbsmousse
  • 2 Gelatinblad
  • 1 äggvita
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2-3 msk socker
  • 250g frysta jordgubbar
  • Till garnering: Vispad grädde smaksatt med lite lätt citronarom och en gnutta socker och kakao för att pudra över
Moussen ska du helst ha gjort i förväg. Så att den har lite tjockare konsistens när du ska använda den som fyllning.

Börja med att lägga gelatinbladen i blöt i ca 5 minuter. Lyft sedan ur bladen till en kastrull och tillsätt lite vatten och smält de försiktigt. Mixa bären och häll upp de i en bunke. Vispa grädden lagom hårt och vispa till slut äggvitan hårt så att du kan vända upp och ner på bunken utan att äggvitan rinner ut. Blanda sedan bären med grädde, socker, vaniljsocker och de smälta gelatinbladen. Vänd sedan försiktigt ner den vispade äggvitan och se till att de blandas väl, men försiktigt. Ställ in den i kylskåpet tills den blir fast.

Sätt ugnen på 175grader och bröa formarna, det går ju bra att göra en stor tårta av det också. Börja sedan med att vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Blanda mjölet och bakpulvret noga i en separat bunke och rör sedan ner det i äggsmeten. Tillsätt sedan det heta vattnet. Rör om tills det har blandats väl och tillsätt sedan bären och rör runt. Portionera ut i formarna och grädda sedan i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Se till att kakorna har fin färg innan du tar ut dom och låter de sedan svalna på galler. Snygga till kanterna om det behövs när du tagit ur kakorna ur formarna. När du delar bottnarna får du vara lite snabb när du brer på med ett tjockt lager jordgubbsmousse. Den smälter nämligen lätt när den får stå i rumstemperatur en lite längre stund. När du ska ha på grädden kan du antingen göra det på en gång, men då får du vara lite snabb då moussen är lite rinnig, eller så låter du bakelsen få stelna lite i kylskåpet innan du garnerar med grädden. Kakaon siktar du på precis innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar