Det här brödet har jag gått och funderat
på ett bra tag! Slutresultatet blev ett lite grövre och saftigt bröd som
ätit till frukost varje morgon sen jag bakade det. Den ena limpan frös
jag in så jag har en till att mumsa i mig så jag ska ta fram den ikväll
så att jag har något gott att äta imorgon bitti.
- 6 dl vatten
- 50g jäst
- 3 morötter
- 2 tsk salt
- 2 msk sirap
- 1,5 dl rågkross
- 3,75 dl grahamsmjöl
- 11,5 dl vetemjöl
- Hackade valnötter till garnering
Skala och finriv morötterna.
Värm vattnet fingervarmt och häll över
jästen som du smulat i en bunke. Rör om tills jästen löst upp sig och
tillsätt morötter, salt, rågkross och sirap. Rör om och sen blandar du i
graham och till slut vetemjöl tills degen är smidig och fin. Låt den
sedan jäsa under duk i 45 min.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och
knåda degen en stund. Sen delar du degen i två och lägger de i två
brödformar som du smörat och mjölat innan. Lägg över en duk och låt de
jäsa i ytterligare i ca 30 min.
Hacka upp en näve valnötter och när bröden
jäst färdigt så penslar du bröden med vatten. Gör lite snitt i degen
och strö över valnötter. Ställ in bröden i nedre delen av ugnen och
grädda i 15-20 minuter på 225grader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar