lördag 19 maj 2012

Tårta fylld med Passionsmousse & Centerfluff

Här har vi Tommys tårta som han fick på sin dag! Som alltid använde jag samma recept på tårtbotten som innan. (Länk) Det är ett helt fantastiskt recept och jag kommer nog inte pröva något annat. Den här gången fodrade jag marsipanen. Det betyder att man stryker lite olja på den sidan av marsipanen som kommer ha kontakt med grädden, smörkrämen eller vad man nu har spacklat tårtan med. Och det funkade faktiskt riktigt bra! Marsipanen smälte inte och höll sig fin! Så det ska jag nog fortsätta att göra. Inspirationen till moussen kommer från Sabina och även det jag fått lära mig på jobbet hos Sofia.
Tårtbotten
  • 5 ägg
  • 3 dl socker
  • 1,5 dl vetemjöl,
  • 1,5 dl potatismjöl
  • 2,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
Centerfluff
  • 3 dl grädde 
  • 2 rullar  centerchoklad
Passionsmoussen:
  • 5 Passionsfrukter
  • 2 ägg
  • 2 msk socker
  • 0,5dl passionsfrukts juice 
  • 3 dl grädde
  • 3 gelatinblad
Garnering:
  • 1 bukett rosor
  • Grädde, eller det du tycker passar bäst
  • 2 Odense Grönt Marsipanlock 
  • Löv utstickare (Länk)
  • Matolja till fodring av marsipanen 
Botten
Vispa ägg och socker poröst och blanda sedan ner resten av ingredienserna. Sätt en krage på din form annars kommer de rinna över. Bröa formen och låt det grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i 40 minuter. Gör stick prov och låt det svalna ordentligt i formen innan du tar bort kakan från formen.Och låt den sedan bara vara under duk eller liknande över natten så att den får sätta sig innan du fyller den
Centerfluff
Smält en och en halv rulle center i grädden. Den får inte börja koka. Häll sedan upp det i en bunke och låt det sedan svalna över natten. När den fått stå och svalna över natten så tar du fram den och vispar upp den. Dela kakan som på bilden och bred ut fluffet. Med den chokladen du inte smälte kan du dela dem i två delar och lägga ut på fluffet innan du lägger på nästa våning.
Mousse
Gröp ur frukterna och lägg i en sil och pressa ur saften. Låt gärna lite kärnor få följa med. Låt samtidigt gelatinbladen ligga i blöt i 5 min innan du smälter dom i lite vatten och låt de svalna lite. Vispa grädden. Dela äggen i vitor och gulor. Vispa vitorna till ett hårt skum så att du kan vända upp och ner på bunken utan att det rinner ut. Vispa äggulorna och sockret vitt och fluffigt. Blanda sedan försiktigt samman grädde, äggulor, äggvita, gelatin, juice och den "pressade" frukten till en jämn smet. Moussen måste stå i kylen ca 4 timmar innan du kan använda den.

Färdigställ
Dela tårtan och fyll den som på bilderna och spackla den sedan. Låt den stå i kylskåpet när du förbereder löven och när du gjort alla löven så kan du börja dekorera tårtan. Glöm inte att stryka på lite olja på varje löv så att de inte smälter och blir förstört innan tårtan ska ätas. Dekorera sedan med rosor och kvistar.  

2 kommentarer: