onsdag 13 mars 2013

Bärtårta med Choklad



Den här tårtan gjorde jag till mina kära vänner Malin och Lina som fyllde år. De bjöd på middag, jag bjöd på tårta. Det var riktigt gott till mello-finalen! Den här tårtan är lite speciell då man ska få den runda formen genom att montera den upp och ner i en skål. Vilket gör att de är kaka som är skalet och fyllningen som bär upp allt. Jag gjorde blommorna och de andra i marsipan och de gjorde jag innan tårtan var färdig så att de bara var att dekorera. 

Tårtbotten 1
  •  2 ägg
  • 0,58 dl mjöl
  • 0,5 dl kakao
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vatten
  • 1 nypa salt
  • 0,3 dl potatismjöl
 Tårtbotten 2
  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl socker
  • 3/4 dl potatismjöl
  • 2 msk kakao
  • 1 tsk bakpulver
Fyllning
  • 1 ask mascarpone
  • 1,5 dl socker
  • 1,5dl grädde
  • 2,5 dl blandade bär, hallon, blåbär, björnbär
  • skalet av en halv citron
  • lite riven mörk choklad 
  • 1 burk hasselnötskräm
Glasyr
  • 150g vit choklad
  • 0,5 dl grädde
  • skalet av en halv citron
Dekorera
  • Marsipan blommor
  • Grädde
Tårtbotten 1

Dela äggen. Sikta mjölsorterna i en bunke tillsammans med kakaon. 

Vispa äggulorna pösiga med ½ dl socker, salt och vattnet. Vispa även upp äggvitorna med resten av sockret. 
Blanda sedan skummet med äggulesmeten och tillsätt mjölblandningen. Häll sedan smeten i formen och grädda i  mitten av ugnen i 6-8 minuter. 

Tårtbotten 2

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner potatismjöl, kakao och bakpulver. Bred ut smeten i en bakpappersklädd långpanna. Grädda ca 5 min i 250 grader. 

Låt båda bottnarna svalna helt och gör fyllningen.

Fyllningen
Ta fram två skålar. Ha upp mascarponen i den ena skålen och i vispa med hälften av sockret. Riv i citronskalet och vispa lite till. 

Vispa grädden med resten av sockret och blanda sedan samman med mascarponen. Tillsätt bären och lite riven mörk choklad.  

Sätt ihop tårtan

Ta nu en skål och klä den med plastfolie. Ta tårtbotten 2 och klä skålen med kakan. Bre hasselnötskräm längs med sidorna för så att den håller sig stabil. Ha i fyllningen. Skär bort den kant av botten som inte täcks av fyllningen. Ta nu tårtbotten 1 och skär till den om det behövs och lägg den som ett lock. Låt den sedan stå i kylskåpet några timmar. Vänd den sedan. 

Glasyren

Riv citronskal. Smält chokladen försiktigt, när den har smält tillsätter du grädde och rör ner citronskalet. 

Dekorera sedan tårtan med glasyren och har du gjort marsipanblommor så dekorera med dem. Ställ in i kylen och innan servering kan du dekorera med grädde om så önskas.

2 kommentarer:

  1. Tack så mycket :)

    Hur gör du sådana blommor?

    SvaraRadera
    Svar
    1. jag använder utstickare. Sen tunnar jag ut bladen och "bygger" ihop dem. Jag har en steg för steg beskrivning under kategorier. där tunnar jag inte ut rosbladen men de visar på ett ungefär hur man kan göra :)

      Radera