fredag 11 april 2014

Chokladtårta med smak av blåbär & hallon

Nu har jag avslutat fem veckors praktik och ville tacka med en tårta. Det är ingen stor tårta men "skivan" är på 24 cm, diameter  och då kan man säga att den är ca 24cm bred. Den här tårtan är uppbyggd på drömtårte bottnar som jag delade till rektanglar. Jag gjorde tre bottnar till den här. Blommorna är i sockerpasta. Den här tårtan är helt glutenfri och även laktosfri.
  
De här ingredienserna är för en botten. Gör tre stycken 
  •  3 ägg
  • 1 1/2 dl socker
  • 3/4 dl potatismjöl
  • 2 msk kakao
  • 1 tsk bakpulver
Smörkräm
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1 ask hallon och blåbär, tinade
  • 3 dl florsocker
  • 1 dl socker
Glasyr
  • 50 g smör
  • 2 dl grädde
  • ½ mörk chokladkaka

Botten: Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner potatismjöl, kakao och bakpulver. Bred ut smeten i en bakpappersklädd långpanna. Grädda ca 5 min i 250 grader. Låt sedan svalna.

Smörkräm: Lägg det rumsvarma smöret i en bunke. Börja med att vispa smöret en stund och tillsätt sedan övriga ingredienser. Ju mer du vispar desto bättre. Så vispa länge, 30 minuter är bra att sikta mot. 

Glasyr: Smält chokladen tillsammans med smöret i grädden. Rör om hela tiden och när glasyren blir glansig häller du över glasyren i en bunke så att den kan svalna något. Rör även om glasyren i när den svalnar.

Sätt ihop: Dela nu bottnarna i ca fyra rektanglar. Varva sedan smörkrämen med bottnarna. Garnera med glasyren och eventuellt sockerblommor. 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar