lördag 19 maj 2012

Hallonmousse tårta med smak av choklad och lemon curd

Den här tårtan gjorde jag till Malin och Lina som fyllde år för någon vecka sen. Det var min present till dom! Och de blev både glada och tyckte den var jättegod. Idén med chokladpinnarna fick jag av när jag såg en tårta som Sabina hade gjort till alla hjärtans dag! Hennes såg helt annorlunda men idén gav mig idén till den här tårtan! Så här kommer receptet på den här goda tårtan. 
Botten
  • 2 msk sirap
  • 2 msk kakao
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 dl socker
  • 2 ägg
Moussen
  • 6 gelatinblad
  • 250g mixade hallon
  • 1,5 dl socker
  • 3 dl grädde
Topping
  • 5 dl grädde
  • ca 3 msk lemon curd 
Garnering
  • 3 paket chokladpinnar
  • Marsipanblommor
  • 1 sidenband för att hålla pinnarna på plats
Dag 1
Börja med att göra botten. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Sen tillsätter du de andra ingredienserna och blanda väl. Smörj och bröa en form och bre ut smeten. Låt den grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter på 170 grader. Gör stickprov. Ta ut kakan och låt den svalna i formen. 
Börja med moussen. Tina upp bären och mixa dom. Blanda socker och bär. Lägg gelatinbladen i blöt i 5 minuter och ta sedan ut bladen och lägg dem i en kastrull och smält tillsammans med 1 matsked grädde. Låt de smälta men inte börja koka. Låt det svalna lite gran. Vispa resten av grädden och tillsätt hallonen och blanda väl. Tillslut tillsätter du gelatinvätskan och balanda väl. 
Är kakan sval så brer du över moussen på kakan och ställer in det i kylen. Gör marsipanblommor och låt de stå väl inplastade i rumstemperatur.

Dag 2 
Ta ur kakan ur formen och lägg den på ett fat och börja sätta dit chokladpinnarna. Bind sidenbandet och knyt så att chokladpinnarna sitter där dom ska.
Vispa 5 dl grädde och tillsätt lemon curd och se till att de blandas väl. Smaka av så att du verkligen känner smaken av curden. Sen brer du på ett lager med grädde. Och spritsa ut det mönster du vill ha. Placera ut blommorna så att du kan spritsa runt dom om du vill det. Sen är det bara att servera!    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar