söndag 20 maj 2012

Köttfärslimpa fylld med färska champinjoner och blåmögelost

 
Mat kan nog vara en av det svåraste sakerna att fotografera tror jag. Speciellt om det handlar om köttfärslimpa. Det är verkligen inte den vackraste maträtten. Men den här blev verkligen god måste jag säga. Mitt första försök på köttfärslimpa och jag blev mycket nöjd! Till köttfärslimpan blev det hemmagjord potatismos och champinjonsås. Det var längesedan jag redde en sås, men det gick faktiskt väldigt bra och det var som att börja cykla igen! Recept på potatismos hittar du i kategorilistan. 
 
Köttfärslimpan
  • 1 mellanstort packet köttfärs
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1/2 ask champinjoner delade/skivade
  • 1/2 liten blåmöggelost
  • 1 liten finhackad gullök
  • 1 ägg
  • ca 6 klickar smör/margarin
  • Salt, peppar och paprikapulver
Champinjonsårs 
  • 1/2 ask champinjoner delade
  • 1 msk mjöl
  • 1 msk smör
  • 2-3 dl grädde (beror lite på hur mycket sås du vill ha)
  • 2 pressade vitlöksklyftor om man älskar vitlök så har man det i såsen också. Annars går det utmärkt utan.
  • Salt, peppar
Börja med att lägga köttfärsen i en bunke och tillsätt ägg och kryddorna. Knåda runt en stund men inte för mycket och lägg sedan köttfärsen på en lagom står bit aluminiumfolie och platta ut köttfärsen så att den blir ca 1-2cm tjock. Smeta på den pressade vitlöken på köttfärsen och lägg sedan ut champinjoner och osten vågrätt. Ta sedan en sida av foliet och lägg över fyllningen, gör samma sak med andra sidan så att det stängs in så att säga. Lyft sedan över allt till en mellanstor långpanna. Strö över gullöken runt limpan och på. Klicka sedan ut smörklickar runtomkring limpan och in i ugnen i 225grader i ca 25 minuter. Det är ju köttfärs så man ser när den är klar. 

När du ska reda såsen så smälter du först smöret och tillsätter sedan vitlök (om du ska ha det) och champinjonerna. Rör runt och låt champinjonerna bli lite mörka och mjukna innan du tillsätter mjölet och rör runt tills det har blandats väl. Tillsätt då grädden och kryddor och rör runt tills det kokar och låt det sedan sjuda en stund. Sen är det bara att servera med köttfärslimpan och njuta.   
       

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar