söndag 20 maj 2012

Dovhjortsstek marinerad i rödvin



Det här var inte helt fel! Viltkött är ju mörare och blir lätt bra när man anstränger sig lite extra. Jag marinerade köttet över natten och gjorde egen marinad. Till det här gjorde jag även hemmagjordt potatismos och sås gjord på lite av marinaden. 
  • 0,5 kg Dovhjortsstek 
  • 1,5 dl rödvin
  • 1 dl matolja
  • 3 krossade vitlöksklyftor
  • 4 schalottenlökar
  • 1 knippe färsk timjan
  • 1 msk torkad timjan
  • Salt och svart peppar
Sås
  • ca 3 dl av marinaden
  • 3 dl grädde
  • En skvätt rödvin
  • 1 msk soja
  • Salt peppar, torkad timjan
  • Maizena redning ca 3 msk 
 
Börja med att putsa köttet. Skala lökarna. Krossa vitlöken och dela schalottenlökarna i större bitar. Lägg köttet i en skål och häll på vin och olja. Ha även ner lökarna. Krydda med kryddorna och ställ in i kylskåpet. Gärna över natten så att de verkligen får dra till sig. 
 
Sätt på ugnen på 220grader. Ta fram en stekpanna och ha i en klick smör. Låt smöret bli varmt och bryn sedan köttet på båda sidorna. Lägg det sedan i en ungsäker form. Lägg över lökarna från marinaden och häll på marinad så att de är ungefär lite mindre än hälften kvar. Sedan är det bara in i ugnen i ca 40 minuter. 
 
Ta den marinad som är kvar och häll i en kastrull. Blanda i grädde, vin, soja och  kryddor. Häll i Maizenan och rör om ordentligt. Låt det koka upp och låt det sedan sjuda en stund innan den är färdig.

3 kommentarer:

  1. ohrner.lena@gmail.com26 januari 2013 kl. 06:35

    Detta recept blev väldigt gott. Jag stekte också trattkantareller till.

    SvaraRadera
  2. ohrner.lena@gmail.com26 januari 2013 kl. 06:37

    Mycket gott och smörstek gärna lite svamp till också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. härligt att de smakade bra! ja de låter toppen med trattkantareller till!

      Radera