lördag 19 maj 2012

Tre sorters kakor

 
Varför göra sju sorters kakor när man kan göra tre super goda? Jag har blivit inspirerad av de olika konditorerna på tv som har pratat om trenden om det "moderna kafferepet". Inspirationen blev ännu större när jag bakade kolakakor med en vän. Så nu blev det tre olika sorters kakor. De första planerade, runda kolakakor (istället för snittar) som jag gör till en dubbelkaka och har kolakräm (kokt kondenserad mjölk) som fyllning. Sen blev det hasselnötskakor och chokladsnittar med chokladbitar. 

Kolakakor med fyllning 
  • 150 g margarin
  • 1,5 dl socker
  • 1,5 msk vaniljsocker
  • 2 msk sirap
  • 3,75 dl vetemjöl
  • 1,5 msk bakpulver. 
  • 1 burk kondenserad mjölk som måste kokas i en kastrull med vatten som alltid täcker burken i 2 timmar. När burken fått koka i två timmar tar du bort den och ställer den för att svalna. När du känner att burken inte är varm när du tar i den kan du med säkerhet öppna den. Öppnar du den tidigare kommer det att spruta varm kondenserad mjölk och det är inte så kul att få på sig eller att behöva torka upp. Rör runt i burken när du har öppnat den. 
Börja bara med kakorna när du vet att den kondenserade mjölken är klar att använda. Ta då margarin och socker och blanda runt det jämt så att det blir en jämn massa. Tillsätt sedan övriga ingredienser och knåda runt tills mjölet är väl blandat och det börjar bli en fast kakmassa. Rulla sedan massan till små jämnstora bollar som du lägger ut med lagom stort mellanrum på en plåt med bakplåtspapper. Låt de grädda i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter. Låt kakorna sedan svalna så att de blir hårda. När de svalnat ordentligt brer du på kondenserad mjölk och lägger på en till kaka. Ska du inte servera på en gång som jag så la jag in kakorna i frysen så att de håller sig. 

Hasselnötskakor
  • 100g smör
  • 1 dl socker
  • 1msk vaniljsocker 
  • 0,5 msk sirap
  • 1tsk bakpulver
  • 1msk hasselnötter, plus lite till toppning. 
  • ca 4 dl mjöl
Du gör exakt samma sak som med de andra kakorna. Börja med smöret och sockret och tillsätt de andra ingredienserna. Sen rullar du massan till små bollar och läger ut på en plåt med bakplåtspapper. Platta till lite försiktigt så att du kan få på lite hasselnötter. In i ugnen på 175grader och grädda i ca 15 minuter. Låt det sedan svalna. 

Chokladsnittar
  • 200g smör
  • 2 dl socker
  • 4 msk sirap
  • 4dl vetemjöl
  • 4rader mörk choklad hackad
  • 5msk kakopulver
  • 2msk vaniljsocker
  • 1tsk bikarbonat
Det gäller samma sak här. Blanda först smör och socker och blanda sedan ner resten av ingredienserna. Vill man ha runda chokladkakor blir det till att rulla små bollar igen. Men vill man ha snittar formar man rullade längder som lägger ut på en plåt med bakplåtspapper. Sen gräddar man i 175 grader i ca 15-20 minuter. När du tar ut dem ur ugnen snittar du på en gång och låter det sedan svalna. 

2 kommentarer:

  1. skit kaka. hasselnötskakorna förstörde min plåt, flöt ut och kladdade.

    SvaraRadera
    Svar
    1. tack för att du sa det!!! för jag glömde skriva mängden mjöl. Tråkigt med din plåt!

      Radera