måndag 20 augusti 2012

Bakhörnas bärbomb med smak av maräng, choklad och champagne

Så, här är min tårta! Jag lärde mig mycket och överlag är jag väldigt nöjd då den nästan blev helt uppäten på en gång. Men det var inte lätt då det är rätt fuktigt i luften så kunde inte marängen hålla sig hel och "hård" Men den smälte i alla fall inte i tårtan vilket är det viktigaste. Receptet på marängbotten hittade jag i senaste numret av Elle mat & vin, även cremen är från senaste numret. Resten har kommit från mitt huvud.

Chokladbotten:
  • 2 ägg
  • 0,58 dl mjöl
  • 0,5 dl kakao
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vatten
  • 1 nypa salt
  • 0,3 dl potatismjöl
Marängbotten:
  • 4 äggvitor
  • ½ krm salt
  • 1 krm pressad citron
  • 2 dl strösocker 
Hallon och blåbärscreme:
  • 125g mascarpone 
  • ½ citron
  • 1 msk florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 75 g blåbär och hallon (frysta)
  • 1 ½ dl grädde
  • rivet skal av en ½ citron
Björnbärsmousse:
  • 2 gelatinblad
  • 1 ½ dl grädde
  • 2 ägg
  • 1 ½ dl socker
  • 80 g björnbär (frysta)
Garnering:
  • 6 dl grädde
  • 125g mascarpone
  • 2 dl cream cheese
  • ½ dl socker
  • ca 1 tsk champagneessens 
  • ca 1 tsk röd karamellfärg 
  • Färska körsbär, björnbär, blåbär och lite hallon
Gör Marängbotten:
Sätt ugnen på 125grader. 
Vispa äggvitorna till ett hårt vitt skum. Tillsätt salt, socker och citronsaft lite i taget när du fortsätter att vispa till en smidig maräng. Bunken ska gå att vända upp och ner utan att det rinner ut. 
Ta fram två bakplåtspapper och lägg på två plåtar. Lägg botten på en 24cm springform på pappret och ta en penna och rita av den så att du får en fin cirkel på bakplåtspappret. Fördela smeten jämt på de två bakplåtspapprena. Sedan gräddar du dem var och en i ugnen i 45 minuter. Låt svalna.
Gör Chokladbotten: 
Smöra och bröa en springform på 24cm. sätt ugnen på 225grader.
Dela äggen. Sikta mjölsorterna i en bunke tillsammans med kakaon. 
Vispa äggulorna pösiga med ½ dl socker, salt och vattnet. Vispa även upp äggvitorna med resten av sockret. 
Blanda sedan skummet med äggulesmeten och tillsätt mjölblandningen. Häll sedan smeten i formen och grädda i  mitten av ugnen i 6-8 minuter. 
Gör Hallon och blåbärscremen:
Vispa grädden och mascarponen hårt var för sig. Blanda dem sedan i en gemensam bunke och blanda sedan ner citronskal, florsocker och vaniljsocker. Ha sedan ner blåbär och hallon och vispa tills cremen blivit violett. Ställ sedan in cremen i kylen minst en timme.    

Gör Björnbärsmoussen:
Dela äggen i två olika skålar. Vispa vitorna till ett hårt skum. Blanda socker med äggulorna och vispa det vitt och fluffigt. Vispa även grädden i en separat bunke.
Smält gelatinbladen i lite vatten i en kastrull. Blanda sedan samman allt i en skål, och blanda ner bären hela. Sist vänder du ner den vispade äggvitan. Låt den sedan stå i kylen över natten för bästa resultat. 


Gör Garnering:

Vispa grädden med socker för sig och vispa mascarpone och cream cheesen tillsammans. Blanda sedan dessa och smaksätt med champagneessens och färga med lite karamellfärg. Låt den stå i kylen 
Lägg samman:

Ta fram ditt tårtfat och lägg chokladbotten först. Sen brer du på ett jämt lager creme. Lägg på en marängbotten. Bre på björnbärsmoussen och lägg på nästa marängbotten. Bre sedan ett jämt lager med garnering. När detta är klart tar du en platt tyll och gör ett vågmönster på sidorna. Lägg sedan på bären. Servera! Tänk på att marängen lätt kan smälta, så låt den inte stå för länge. Lycka till!    


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar