fredag 19 april 2013

Tårta med smak av citron, maräng & jordgubbar

Jag gjorde faktiskt innehållet i den här tårtan helt efter recept. Jag valde bort vissa delar i receptet men det blev väldigt gott men skulle rekommendera  att bara lägga ihop tårtan strax innan servering. Jag la ihop min på förmiddagen och den åts på eftermiddagen. Receptet är från förra numret av Elle Mat & Vin. Tårtan gjorde jag till påskafton där av marsipanäggen i mitten.
  
Botten
  • 250g smör
  • 3 dl socker
  • 2 stora ägg +2 äggulor (spara vitan till marängen)
  • 3 gräddfil
  • rivet skal och saft från 2-3 citroner
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
 Marängfrosting
  • 4 äggvitor
  • 2 dl strösocker 
  • 1 krm salt
  • 1 msk pressad citron
Fyllning
  • 1 ask jordgubbar
  • 1 burk Lemon curd
  • Chokladkross
Dekoration
  • Marsipan
  • ca 1 ask med jordgubbar

Gör botten
Sätt ugnen på 175grader. Smörj och mjöla en form. Vispa smör och socker krämigt. Tillsätt ägg och äggulor medan du fortsätter att vispa. Rör i gräddfil, citronskal och citronsaften. Blanda de torra ingredienserna i en skål och sikta ner det i smeten. Vänd samman. Bred ut smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen. Låt den svalna ordentligt. Gärna över natten. 

Fyll tårtan.
Dela tårtan och fyll tårtan med jordgubbar, lemon curd och chokladkross. Lägg på den övre delen av kakan.

Frosting & dekoration
Vispa äggvitorna tills de blir ett hårt vitt skum. Tillsätt salt, citron och socker lite i taget och fortsätt att vispa tills du får en blank maräng. Bred sedan marängen över tårtan. Dekorera sedan med jordgubbar och marsipan. Servera tårtan. Njut.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar