lördag 21 mars 2015

Sesambröd


Mycket gott bröd som både gick fort att göra och var väldigt enkelt! Att göra bröd i långpanna är mycket smidigt då man inte behöver knåda degen utan bara låta den jäsa i långpannan och sedan in i ugnen. Receptet är från kokboken Bröd för alla sinnen.

  • 50 g smör
  • 5 dl mjölk eller fil
  • 1 paket jäst
  • 2 tsk salt
  • 2 msk honung eller sirap
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 1 l vetemjöl
  • Sesamfrön
Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken/filen och låt det bli fingervarmt. Smula jästen i en bunke och häll över degvätskan. Rör om tills jästen löst upp. Tillsätt salt och honung/sirap. Rör om och arbeta sedan in mjölet så att degen blir smidig och lös.

Klä en långpanna (ca 30 x 40 cm) med bakplåtspapper och häll i degen. Fördela jämnt och platta till. Skåra degen i rutor och strö över sesamfrön. Låt sedan degen jäsa under duk i ca 45 min. Sätt ugnen på 250 grader. 

Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 12 min, tills den fått fin färg. För över de till galler för att svalna. Skär ut rutorna och frys in om du inte äter upp allt på en gång! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar