tisdag 24 februari 2015

Bagels

Åh, jag har aldrig gjort bagels eller ätit dem förut. Gud så gott detta var och helt klart värt att pröva om du aldrig gjort bagels förut. Receptet är från brödkokboken Bröd för alla sinnen (Algotson, Hansson, Karlsson 2009). En fantastisk bok med en fin variation av brödrecept.

  • ½ paket jäst
  • 5 dl vatten 37 grader
  • 2 ½ tsk salt
  • ½ dl brödsirap/ljussirap (jag hade bara ljus sirap hemma, det fungerade lika bra)
  • ca 1,3 l vetemjöl (special)
  • sesamfrön eller vallmofrön
Värm vattnet och häll över det i en bunke där du smulat jästen och rör om. Tillsätt sirap och salt. Arbeta in det mesta av mjölet tills degen blir mycket smidig och rätt så fast. Låt den jäsa i ca 1 timme eller i kylskåpet i 10-12 timmar. Jag lät min deg jäsa över natten i 12 timmar och det blev jättebra och gott till frukost.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda degen så att den blir smidig. Dela den sedan i 12-15 bitar (jag fick ut 12). Rulla ut dem till längder och tryck ihop ändarna. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i 20 minuter. Sätt på ugnen på 225 grader.

Koka upp vatten och tillsätt 2 msk socker. Se till att kastrullen är så bred som möjligt. När brödet jäst klart lägger du i två ringar i taget och låter dem koka i ca 3-4 minuter. Tryck ner dem om de flyter upp (använd hålslev). När ringarna blivit dubbelt så stora (3-4 minuter) lägger du dem på plåten igen. Strö över de frön du valt. När alla ringar är färdigkokta så gräddar du brödet i ca 20 minuter  eller tills bröden fått fin färg. Låt de svalna på galler under bakduk. 

Tips från en vän: om du vill frysa in så dela dem innan och sen är det gott att rosta dem. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar